کامپاند با نام لاتین Compound و ارز دیجیتال COMP یک پروتکل بلاکچینی غیر متمرکز است که روی شبکه اتریوم کار کرده و سرویسهای مالی غیر متمرکز مثل وام دادن را به کاربران ارائه میکند. ارز دیجیتال کامپ یا همان COMP بهعنوان توکن اصلی این پلتفرم شناخته میشود و تحت استاندارد ERC-20 توسعه یافته است. این پلتفرم، از معروفترین و قدیمیترین پلتفرمهای دیفای (DeFI) محسوب میشود که در نسخههای مختلف، انواع سرویسهای مالی را به کاربران عرضه کرده است. خرید ارز کامپاند (COMP) برای کاربرانی که قصد فعالیت در این پلتفرم یا سرمایهگذاری در سرویسهای دیفای دارند، گزینهای جذاب محسوب میشود.
کامپاند (Compound) چیست؟
کامپاند یک پروتکل نرمافزاری غیر متمرکز برای سرویسهای مالی است که روی شبکه اتریوم کار میکند. ارز دیجیتال اصلی این پلتفرم COMP نام دارد که برای انگیزهدهی به نودهای فعال شبکه و کاربردهای دیگر پرداخت و پاداش طراحی شده است. از کاربردهای اصلی پلتفرم میتوان به سیستم وامدهی اشاره کرد که انگیزههای مالی لازم را برای هر دو طرف وام دهنده و وام گیرنده فراهم میکند.
پلتفرم کامپاند یکی از معروفترین پلتفرمهای دیفای محسوب میشود. پلتفرم Compound به کاربران امکان میدهد که انواع ارزهای دیجیتال را بهعنوان وثیقه در آن ثبت کرده و وام دریافت کنند. یک سیستم کاملا خودکار و غیر متمرکز پرداخت قرض و وام در این پلتفرم کار میکند که نیاز کاربران را به هر نوع واسطه یا چالشهای محدودیت دسترسی به سرویسهای مالی برطرف میکند.
کاربران در پلتفرم کامپاند میتوانند ارزهای دیجیتال خود را در استخرهای استقراض ذخیره کنند. این استخرها، به کاربرانی که نیاز به ارز دیجیتال دارند، وام پرداخت میکنند. وام دهندهها هم به خاطر تامین نقدینگی سیستم، توکنهای cToken دریافت میکنند. بهعنوان مثال، توکنهای cETH, cDAI و cBAT بهعنوان پاداش به سرمایهگذارهت پرداخت میشوند. کل فرایند توسط قرارادهای هوشمند خودکار مدیریت میشود. کاربران میتوانند در هر زمان دلخواه، سرمایه خود را از استخرهای نقدینگی کامپاند خارج کنند.
در مقاله «امنیت پلتفرم Compound» اطلاعات بیشتری را در این زمینه مطالعه میکنید.
تاریخچه و بنیانگذارهای کامپاند
کامپاند در سال ۲۰۱۸ توسط جفری هیس (Goeffrey Hayes) و رابرت لشنر (Robert Leshner) راهاندازی شد. آنها توانستند در همان سال، ۸/۲ میلیون دلار سرمایه را از سرمایهگذاران بزرگ دنیای کریپتو مثل Andreessen Horowitz و Bain Capital Ventures جذب کنند. در سال بعد هم ۲۵ میلیون دلار سرمایه دیگر وارد سیستم شد که سرمایهگذاران جدید مثل Paradigm Capital را به جمع پشتیبانهای کامپاند اضافه کرد. مجموع سرمایههای جذب شده کامپاند تاکنون به ۷۱ میلیون دلار رسیده است.
لشنر و هیس هردو فارغالتحصیلهای دانشگاه پنسیلوانیا بودند. لشنر بهعنوان یک اقتصاددان، بخشهای مالی پلتفرم را طراحی کرد و اکنون هم بهعنوان مدیرعامل کامپاند لبز (Compund Labs) شرکت پشتیبان کامپاند، کار میکند. هیس با سابقه مهندسی نرمافزار به پروژه اضافه شد و اکنون مدیر فنی شرکت است.
کامپاند از زمان راهاندازی تغییرها و ارتقاءهای متعددی را تجربه کرد. این تغییرها نشاندهنده جامعه کاربری فعال و همچنین تیمهای توسعه جدی در بهبود نرمافزار است. نسخه دوم پلتفرم کامپاند با نام Compound V2 در می ۲۰۱۹ راهاندازی شد. سه سال بعد، نسخه سوم با نام v3 یا Comet در دسترس کاربران قرار گرفت.
کامپاند (Compound) چطور کار میکند؟
همانطور که گفته شد، کامپاند از قدیمیترین پلتفرمهای دیفای در دنیای کریپتو محسوب میشود. این پلتفرم در زمان رونمایی با مسیری ساده برای وام دادن و وام گرفتن به کاربران ارائه شد. در این مدل، وام دهندهها داراییهای خود را به یک استخر نقدینگی واریز میکنند. سپس وام گیرندهها میتوانند همان داراییها را از سیستم قرض بگیرند. مقدار وام پرداختی همیشه کمتر از مقدار وثیقهای است که وام گیرندهها به سیستم واریز کردهاند. در استخرهای نقدینگی کامپاند، هر دارایی یک استخر دارد. مثلا برای ETH، UNI، COMP و دیگر ارزهای دیجیتال، استخرهای نقدینگی و استقراض جداگانه در سیستم طراحی شده است.
سیستم وام دهی در Compound با اصطلاح Overcollaterized شناخته میشود. در این سیستمها، وام گیرندهها باید وثیقهای بیش از وام درخواستی را به پلتفرم واریز کنند. درنتیجه وام دهندهها نگرانی بابت پرداخت نشدن وامها ندارند. در مجموع، این سیستم باعث میشود که ساختار غیر متمرکز و بدون نیاز به واسطه، در کامپاند عمل کند.
پلتفرم Compound v2 در برابر Compound v3
تیم توسعه کامپاند در هر نسخه جدید، قابلیتهایی را به پلتفرم اضافه کرد که کار کردن با آن و گردش مالی کاربران را آسانتر میکرد. در نسخه دوم کامپاند یا همان Compound v2، قابلیتهای زیر به پلتفرم اضافه شدند:
- ارز دیجیتال COMP: عرضه توکن کامپ با نماد COMP با اهداف گوناگونی برنامهریزی شد. غیر متمرکز کردن ساختار حاکمیتی پلتفرم و همچنین انگیزه دادن به کاربران برای واریز، برداشت و وام گرفتن، از کاربردهای این توکن تعیین شد.
- توکنهای cToken: در نسخه دوم کامپاند، توکنهای cToken به کاربران معرفی شدند که نوعی پاداش قفل کردن سرمایه بودند. مثلا وقتی کاربری توکن LINK را در کامپاند قفل میکرد، توکن cLINK به او پرداخت میشد. این توکنها انگیزه مالی لازم را برای واریز سرمایه به کامپاند فراهم میکردند، چون کاربران میتوانستند از آنها بهعنوان وثیقه در سرویسهای دیفای دیگر هم استفاده کنند.
نسخه سوم کامپاند با نام Compound v3 با تغییر بزرگی معرفی شد. در این نسخه، دیگر کامپاند بازاری برای چندین ارز دیجیتال نیست و تنها روی یک ارز دیجیتال تمرکز میکند. تغییری که کامپاند را از رقبای خود متمایز کرد. در نسخه جدید کامپاند وقتی کاربران ارزهای دیجیتال مثل ETH, UNI, LINK و COMP یا هر ارز دیجیتال دیگر را به پلتفرم واریز میکنند، تنها امکان دریافت وام به اندازه درصدی از سرمایه اولیه و فقط بهصورت استیبل کوین USDC دارند. این تغییر، بسیاری از ریسکهای نوسان را از فرایند وام دهی و وام گرفتن کاربران حذف کرد.
سیستم پاداش و لیکویید
کاربرانی که ارز دیجیتال USDC را برای پرداخت وام به پلتفرم کامپاند ارائه کنند، در ازای آن پاداش دریافت میکنند. مقدار پاداش توسط سیستم حاکمیت غیر متمرکز پلتفرم مشخص میشود و بسته به شرایط بازار، کم و زیاد خواهد شد. نرخ کارمزدی که وام گیرندهها پرداخت میکنند هم در همین سیستم تعیین میشود. بهعلاوه، وام دهندهها پاداشی بهصورت توکن COMP هم دریافت میکنند که بسته به شرایط بازار تعیین میشود.
لیکویید شدن، فرایندی است که درصورت کاهش ارزش وثیقه وامها انجام میشود. وامها در کامپاند وثیقهای بیش از مقدار وام دارند و اگر ارزش آن از مقدار وام USDC کمتر شود، پلتفرم آن را جذب میکند و بخشی از وثیقه به کاربر بازپرداخت خواهد شد. این فرایند باعث میشود که وام گیرنده درصورت تغییر شرایط بازار، همه سرمایه خود را از دست ندهد. وام دهندهها هم در برابر شرایط افت قیمتی بیمه میشوند.
سیستم وام دهی در کامپاند برای تعیین قیمتها و مقدار وثیقه و شرایط بازپرداخت، از چند بخش تشکیل میشود که در کنار هم یک سیستم غیر متمرکز مالی جامع را ایجاد میکنند:
- تعیین قیمت با اوراکل: اوراکلها سرویسهایی هستند که دادهها را از خارج از بلاکچین به آن ارسال میکنند. تعیین قیمت داراییها در کامپاند هم با استفاده از یک اوراکل قیمتی انجام میشود.
- فاکتور وثیقه: مقدار وامی که به ازای هر وثیقه میتوان دریافت کرد، تابع تصمیمهای سیستم حاکمیت و شرایط بازار است. مثلا این مقدار برای ETH برابر با ۸۳ درصد تعیین شده است. یعنی با پرداخت ۱۰۰ ارز دیجیتال اتر، میتوانید برابر با ۸۳ اتر، استیبل کوین USDC بگیرید.
- فاکتور نقد شدن یا لیکویید شدن: سطحی که با رسیدن به آن، وثیقه کاربر لیکویید یا همان نقد می شود. در مثال بالا، اگر ارزش USDC دریافتی بیش از ۹۰ توکن اتر بشود، وثیقه نقد خواهد شد.
- جریمه لیکویید شدن: لیکویید شدن وثیقهها برای وام گیرندهها با جریمه همراه خواهد بود. این جریمه بهعنوان کارمزد پلتفرم پرداخت میشود.
ارز دیجیتال کامپ (COMP) چیست؟
ارز دیجیتال کامپاند یا کامپ با نماد COMP بهعنوان توکن اصلی و حاکمیتی پلتفرم کامپاند عمل میکند. این توکن ERC-20 روی شبکه اتریوم توسعه یافت و کاربریهای متنوعی در پلتفرم وام دهی و سیستم حاکمیت غیر متمرکز یا همان DAO دارد.
کاربرد اصلی COMP استفاده بهعنوان توکن حاکمیتی است. کاربران با استفاد از این توکن میتوانند در رایگیریهای مرتبط با تغییرات آتی و توسعه پلتفرم نقش داشته باشند. همچنین برای ارائه پیشنهادهای تغییر در پلتفرم یا مشخص کردن نرخ وام و وثیقهها هم باید هولدر COMP باشید.
از کاربردهای دیگر ارز دیجیتال کامپ (COMP) میتوان به انگیزههای مالی برای استفاده از سیستم اشاره کرد. کاربران به ازای مقدار وامی که از سیستم دریافت کرده یا به آن پرداخت میکنند، ارز دیجیتال COMP جایزه میگیرند. این ساختار، گردش مالی لازم را برای ادامه فعالیتهای پلتفرم کامپاند ایجاد میکند.
سقف تولید و عرضه ارز دیجیتال COMP برابر با ۱۰ میلیون توکن تعیین شده است. ۴۲ درصد از این مقدار در طول زمان بین کاربرهای پلتفرم توزیع میشود. ۲۶ درصد به تیم اصلی و بنیانگذارها اختصاص دارد و ۲۴ درصد هم به سرمایهگذاران قول داده شد. ۸ درصد از توکنهای COMP هم به عنوان رزرو برای انگیزههای توسعه جامعه و سیستم حاکمیتی کنار گذاشته شده است. توکنهایی که به تیم و سرمایهگذارها قول داده شد، در یک فرایند چهار ساله عرضه و آزاد میشوند.
از کجا ارز کامپاند COMP بخریم؟
ارز دیجیتال کامپ با نماد COMP در بسیاری از صرافیهای بزرگ متمرکز و غیر متمرکز بینالمللی پشتیبانی میشود. بایننس، کوینبیس، بایبیت، یونیسواپ، کراکن و کوکوین تعدادی از این صرافیها هستند. البته برای خرید و فروش ارز دیجیتال COMP در این پلتفرمها باید ریسکها و محدودیتهای تحریم را در نظر داشته باشید.
برای خرید COMP در ایران مانند خرید بیت کوین میتوانید از صرافی معتبر رمزینکس استفاده کنید. در این صرافی صدها ارز دیجیتال را میتوان با کمترین کارمزد خرید و فروش کرد. رمزینکس امکان خرید کامپاند COMP با ریال را هم فراهم کرده است که در سریعترین زمان انجام میشود.
برای خرید و فروش ارز دیجیتال در رمزینکس باید ثبتنام و احراز هویت کنید. این فرایند در سریعترین زمان انجام میشود. بعد از آن میتوانید با کارتهای عضو شبکه شتاب، ارز دیجیتال مورد نظر خود را با پرداخت ریال یا ارز دیجیتال از کیف پول به صرافی رمزینکس، خرید و فروش کنید.
برای ثبتنام در رمزینکس تنها به یک شماره موبایل یا ایمیل نیاز دارید. بعد از ثبتنام باید شماره موبایل یا ایمیل خود را تایید کنید و سپس وارد حساب کاربری شوید. از اینجا میتوانید احراز هویت کنید.
برای احراز هویت در رمزینکس هم فقط باید مدارک هویتی خود را در پروفایل کاربری بارگذاری کنید. بعد از بارگذاری، هویت شما در سریعترین زمان تایید میشود. بعد از احراز هویت میتوانید به راحتی صدها ارز دیجیتال را در رمزینکس خرید و فروش کنید.
لیست قیمت رمز ارز در صرافی رمزینکس نرخ لحظهای انواع ارزهای دیجیتال مانند کامپاند، ارز اتریوم (ETH) یا انکور پروتکل (ANC) را در اختیار شما قرار میدهد.