مالتیورس ایکس (MultiversX) که قبلا بهنام الروند (Elrond) شناخته میشد یک پلتفرم بلاکچینی با تمرکز بر سرعت تراکنشهای ارز دیجیتال است. این پلتفرم ادعا میکند که شبکهای امنتر، سریعتر و ارزانتر برای توسعه قراردادهای هوشمند دارد. درنتیجه میتوان مالتیورس ایکس را یکی از رقبای اتریوم دانست. ارز دیجیتال اصلی این بلاکچین، ایگلد (EGLD) است و به خاطر سیستم Proof of Stake یا همان PoS، کاربردهای متعددی در مالتیورس ایکس دارد.
مالتیورس ایکس چیست؟
مالتیورس ایکس (MultiversX) بلاکچینی با قابلیت توسعه قراردادهای هوشمند و میزبانی از آنها است. این بلاکچین بیشتر روی سرعت و امنیت قراردادهای هوشمند تمرکز میکند. تلاش تیم و کامیونیتی مالتیورس ایکس این است که شبکهای امنتر، سریعتر و ارزانتر برای توسعه قراردادهای هوشمند ارائه کند.
بلاکچین MultiversX با هدف ارائه زیرساخت امن و سریع و ارزان برای توسعه قراردادهای هوشمند، قابلیتهای متعددی را در کدنویسی و توسعه پیاده کرده است. این قابلیتها در دو بخش اصلی اهمیت پیدا میکنند. این دو قابلیت، مالتیورس ایکس و ارز دیجیتال EGLD را از رقبا متمایز میکنند:
- قابلیت شاردینگ (Sharding) یا بخشبندی بلاکچین برای پردازش سریعتر تراکنشها و پشتیبانی از برنامههای بیشتر.
- پروتکل امن Secure Proof of Stake که ظاهرا با ساختار PoS مرسوم تفاوت دارد. این تفاوت در یکپارچه کردن دادهها و اطلاعات از بخشهای مختلف بلاکچین دیده میشود.
تاریخچه مالتیورس ایکس
پروژه الروند (Elrond) در سال ۲۰۱۷ توسط لویسان تودآ (Lucian Todea) و برادران بنجامین و لوسیان مینکو (Benjamin and Lucian Mencu) راهاندازی شد. برادران مینکو قبلا پروژه MetaChain Capital را راهاندازی کرده بودند. هدف اولیه این بود که الروند یک پلتفرم سریع و قابل مقیاسدهی باشد که توسعه قراردادهای هوشمند را آسان کند. الروند در همان دو سال اول توانست ۲ میلیون دلار سرمایه جذب کند.
پروژه Elrond در نوامبر ۲۰۲۲ به مالتیورس ایکس تغییر نام داد. دلیل تغییر نام هم این بود که پروژه بیشتر از گذشته روی قابلیتهای متاورسی تمرکز کند.
محصولات مهم MultiversX
بعد از این تغییر نام بود که چند محصول متمرکز بر متاورس در بلاکچین MultiversX معرفی شدند: xFabric, xPortal و xWorlds.
محصول xFabric یک بلاکچین قابل شخصیسازی است که امکان توسعه و پیادهسازی پروژههای بلاکچینی را به توسعهدهندهها میدهد. این زیرساخت بلاکچینی بهعنوان پایه و ریشه دنیای متاورسی جدید در مالتیورس ایکس معرفی شد.
محصول بعدی یعنی xPortal هم یک اپلکیشین چندمنظوره است که برای نگهداری آواتارها، ارزهای دیجیتال و NFT کاربرد دارد. کاربران میتوانند ارزهای دیجیتال تحت پشتیبانی را در این پلتفرم با هم سواپ یا تبدیل کنند. همچنین امکان تبادل ارزهای سنتی فیات، چت کردن و حتی یک کارت پرداخت با قابلیت پشتیبانی از ارزهای دیجیتال و فیات در این محصول فراهم شده است.
سرویس xWorld در مالتیورس ایکس به کاربران امکان میدهد که دنیاهای دیجیتال شخصی خود را بسازند. این سرویس با تمرکز بر توسعه هرچه بیشتر متاورس و بزرگتر شدن تجربههای دیجیتال، ساخته شده است.
مالتیورس ایکس چطور کار میکند؟
بلاکچین مالتیورس ایکس عملکردی شبیه به دیگر شبکههای میزبان ارز دیجیتال دارد. از قابلیتها و محصولات این بلاکچین از قراردادهای هوشمند تا مدیریت تراکنشها و ساخت توکنهای دیجیتال را شامل میشود.
توسعهدهندهها میتوانند در بلاکچین MultiversX با استفاده از زبان Rust, C و ++C، قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیر متمرکز توسعه دهند. نکته مهم درباره مالتیورس ایکس که آن را از رقبایی همچون اتریوم متمایز میکند، ساختارهای Sharding و Secure Proof of Stake است. این ساختارها باعث میشوند که مالتیورس ایکس توانایی پردازش ۱۲٬۵۰۰ تراکنش در ثانیه داشته باشد.
اطلاعات مرتبط در این زمینه را در مقاله «مقایسه بلاکچین مالتیورس ایکس با اتریوم» مطالعه کنید.
شاردینگ (Sharding) در مالتیورس ایکس
شاردینگ به قسمت کردن بلاکچین به تکههای کوچکتر گفته میشود. این استاندارد در دل مالتیورس ایکس باعث میشود که نودهای شبکه، فقط بخشی از تراکنشهای شبکه را پردازش کنند. بلاکچینهای دیگر مثل پولکادات (Polkadot) و نیر پروتکل (Near Protocol) هم از این ساختار استفاده میکنند.
مکانیزم پردازش تراکنشها در MultiversX به نام Adaptive State Sharding شناخته میشود. طبق این مکانیز، نودهای سیستم به مجموعههای کوچکتر تقسیم میشوند که تراکنشها را پردازش کنند. بعد از پردازش تراکنشهای هر بخش، سیستم زیرمجموعه آنها را به بلاکچین اصلی مالتیورس ایکس موسوم به Metachain میفرستد. همه تراکنشها در نهایت در بلاکچین اصلی نگهداری و پردازش میشوند.
نکته مهم در شاردینگ این است که نودها برای تایید و تراکنش پردازشها با هم تبانی نکنند. در مالتیورس ایکس، هر ۲۴ ساعت یک بار، یک سوم نودهای پردازش کننده شاردها، به شارد جدید منتقل میشوند.
پروتکل Secure Proof of Stake
تایید تراکنشها در مالتیورس ایکس شبیه به همه بلاکچینهایی است که امکان ماینینگ در آنها با شبکههای قدیمیتر مثل بیت کوین تفاوت دارد. این پروتکل با نسبت سهام نودها در شبکه سر و کار پیدا میکنند. پروتکل زیرساخت در این شبکهها Proof of Stake یا اثبات سهام نام دارد.
تفاوت سیستم زیرساختی مالتیورس ایکس که به نام Secure Proof of Stake شناخته میشود با PoS سنتی تفاوتهای جزئی دارد. تفاوت اصلی هم در همان ساختار شاردینگ دیده میشود. برای ساخته شدن یا همان ماینینگ بلوک جدید در MultiversX، بهجای اینکه فعالیت نودها در کل شبکه بررسی شود، نودهای برنده بلوک از بین شاردها یا همان بخشهای کوچکتر انتخاب میشوند.
برای رسیدن به تایید نهایی، نودهای Validaotor که توزیع جایزه بلوک را مشخص میکنند، نتایج نودها را بررسی کرده و با کل سیستم هماهنگ میکنند. بعد از آنکه تعداد مشخصی تراکنش در سیستم جمع شد، جایزه ارز دیجیتال اصلی مالتیورس ایکس یعنی EGLD بین نودها پخش میشود.
ارز دیجیتال ایگلد EGLD چیست؟
ارز دیجیتال ایگلد با نام کامل Electronic Gold و نماد EGLD توکن اصلی یا اصطلاحا نیتیو بلاکچین مالتیورس ایکس است. این ارز دیجیتال برای پرداخت کارمزد تراکنشها در MultiversX کاربرد دارد. ایگلد همچنین برای بهبود تبادل اطلاعات و دادهها بین کاربران استفاده میشود.
یکی از مهمترین کاربردهای EGLD مثل اغلب پروژههای غیر متمرکز، استفاده بهعنوان توکن حاکمیتی یا Governance Token است. افرادی که ارز دیجیتال EGLD دارند میتوانند در تصمیمگیریهای اصلی شبکه نقش داشته باشند. مثلا اگر قرار باشد کامیونیتی مالتیورس ایکس تغییراتی روی روش امتیازدهی به نودهای شبکه داشته باشند، این تصمیم به رایگیری گذاشته میشوند. افرادی که ارز دیجیتال EGLD دارند میتوانند با استیک کردن این ارز دیجیتال، در رایگیریها شرکت کنند.
ساختار توزیع و گردش ارز دیجیتال EGLD با هدف محدود کردن حداکثر توکنهای در گردش، طراحی شده است. حداکثر تعداد توکنهایی که در این بلاکچین توزیع میشوند، ۳۱٬۴۱۵٬۹۲۶ توکن خواهد بود. مثل اغلب پروژههای غیر متمرکز، برنامه مشخصی برای توزیع این توکنها وجود دارد:
- ۲۵ درصد با فروش عمومی توزیع شده است.
- ۱۹ درصد با فروش خصوصی توزیع شد.
- ۸/۵ درصد برای جایزه دادن به فعالان شبکه و شتابدهی به پروژهها
- ۷ درصد برای پاداشها و انگیزههای آتی رزرو شده است.
- ۲ درصد به فاند یا همون صندوق سرمایهگذاری کامیونیتی اختصاص داده شد.
- ۱۷ درصد در اختیار شرکت قرار دارد که برای پروژهها و برنامههای آتی رزرو شده است.
خرید ارز دیجیتال مالتیورس ایکس EGLD
خرید ارز دیجیتال مالتیورس ایکس یا همان ایگلد (EGLD) از صرافیهای متعدد امکانپذیر است. این ارز دیجیتال به خاطر محبوبیت بلاکچین MultiversX در صرافیهای بینالمللی متعددی برای ترید در دسترس قرار دارد. بایننس، کوکوین، کراکن و کوینبیس برخی از صرافیهای بینالمللی هستند که از ایگلد با نماد EGLD پشتیبانی میکنند.
برای خرید و فروش ارز دیجیتال EGLD در ایران میتوانید از صرافی معتبر رمزینکس استفاده کنید. خرید و فروش و معامله مالتیورس ایکس در این صرافی به آسانی و با ثبتنام و احراز هویت امکانپذیر است.
خرید و فروش ارز دیجیتال در رمزینکس با سرعت بالایی انجام میشود. صف خرید و فروش ارزهای دیجیتال در این صرافی همیشه خریدار یا فروشنده مناسب را برای ارز دیجیتال خود پیدا میکند.
برای ثبتنام در رمزینکس تنها به یک ایمیل یا شماره همراه نیاز دارید. بعد از ثبتنام و تایید ایمیل یا شماره همراه، قبل از شروع خرید و فروش یا همان ترید، باید احراز هویت کنید.
احراز هویت در رمزینکس هم به سرعت انجام میشود. فقط باید اطلاعات هویتی و مدارک مرتبط را بارگذاری کنید. بعد از احراز هویت میتوانید ارز دیجیتال EGLD را با ریال بخرید. برای خرید با ریال هم ابتدا باید کیف پول خود را با کارتهای بانکی عضو شتاب شارژ کنید.
در مرحله بعد میتوانید مقدار مورد نیاز از ارز ایگلد را با قیمت مورد نظر یا با قیمت بازار بخرید. با مشخص کردن قیمت مورد نظر، تا وقتی که قیمت EGLD به قیمت مورد نظر شما نرسد، معامله انجام نمیشود. با فروش به قیمت بازار، ارز EGLD را با قیمت میانگین خرید و فروش بازار خریداری میکنید.
با مراجعه به لیست قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال در صرافی رمزینکس میتوانید همین حالا قیمت MulriversX، قیمت اتریوم، ارز دیجیتال بیت کوین، قیمت ارز کاردانو و سایر ارزهای دیجیتال را ببینید.
آیا ایگلد EGLD ارزش سرمایهگذاری دارد؟
ارز دیجیتال ایگلد بهعنوان رمزارز اصلی مالتیورس ایکس، نقشی اساسی در این پلتفرم دارد و در حفظ ساختار شبکه، ارسال و دریافت داراییها، پاداش دادن به فعالان شبکه و اجرای قراردادهای هوشمند کاربرد دارد.
همانطور که گفتیم، کاربران با داشتن ارز دیجیتال EGLD و استیک کردن آن میتوانند روی بهروزرسانیهای شبکه نقش داشته باشند. آنها همچنین با استیک کردن EGLD هم درصدی از ایگلدهایی که ماین میشوند را دریافت میکنند.
توزیع پاداش شبکه و کارمزدها در MultiversX بهگونهای تنظیم شده است که انگیزه کافی برای توسعهدهندهها و استیککنندهها فراهم شود. طبق چارچوب فعلی، ۳۰ درصد از کارمزد تراکنشها به توسعهدهنده قرارداد هوشمند داده میشود. ۱۰ درصد از کارمزد تراکنشها هم برای پاداش دادن به اعضای کامیونیتی اختصاص داده میشود. این پاداشها در رویدادهای خاص مثل باگ بانتی و جایزه توسعه شبکه، بین اعضای کامیونیتی توزیع میشود.
کاربردهای متعددی که برای EGLD در نظر گرفته شده است، شانس این ارز دیجیتال برای رشد و جذب سرمایه بیشتر را بالا میبرد. مالتیورس ایکس بهعنوان رقیبی برای اتریوم و شبکههای مشابه فعالیت میکند و مزیتهای آن، احتمالا در آینده کاربران و توسعهدهندههای بیشتری را جذب میکند.
آینده روشن احتمالی برای MultiversX باعث میشود که تحلیل فاندامنتال روی ارز دیجیتال ایگلد مثبت باشد. البته برای خرید EGLD و سرمایهگذاری در مالتیورس ایکس باید شرایط کلی بازار را هم در نظر داشت. وقتی بازار روند نزولی داشته باشد، نمیتوان افزایش قیمت زیادی را برای EGLD پیشبینی کرد. در مجموع، سرمایهگذاری در همه ارزهای دیجیتال، نیاز به مطالعه دقیق و مدیریت ریسک دارد.